Skapelsen og uryrkene

Barnet og verden har fram til niårsalderen vært ett. Nå begynner barnet å ta et markert skritt fra jeg-følelsen til jeg-bevissthet.

Barnets behov for å bli et eget avgrenset individ våkner. De frodige fantasikreftene avtar noe i styrke, og de ser seg selv adskilt fra verden og kan ha dype følelsesmessige reaksjoner på det. Barnet vurderer relasjonene det har med andre og reflekterer over dem. De kan oppleve tvil og ensomhetsfølelse.

Etter hvert oppstår en ny form for våkenhet og bevissthet som gir grunnlag for en nyblomstring, og de utvikler en bevissthet om sitt jeg, begynnelsen på en ny fase i livet.

Skolen møter dem med en tilsvarende begynnelse i fortellerstoffet: skapelsen, det gamle testamentet og uryrker. De får prøve seg som bonde, fisker og gruvearbeider. Ikke minst får de oppleve uryrkenes slit, strev og hverdagsdrama gjennom norske forfattere som Hamsun, Bojer, Falkberget og Scott.